Wijsheid van een 88 jarige – Uus Kruus

Gisteren sprak ik mijn 88-jarige moeder via de telefoon. We bespraken deze keer wat ergernisjes die ons dwars zaten met betrekking tot anderen. We trokken onze conclusies en zeiden toen, zoals zo vaak met een vette knipoog: ‘Wat zijn we weer wijs. Als iedereen nu eens zo wijs zou zijn als wij, dan zou het toch veel beter gaan. We zien de problemen bij anderen en weten dé goede oplossing. Tsja, het is toch jammer dat niet iedereen naar ons luistert en zo wijs is, als wij zijn’. We lachten weer volop.

En opeens zei ik tegen haar: ’Zeg Mam, ik weet nog wel een leuke duobaan voor ons. Wat denk je ervan om ons aan te melden als president voor de VS?’ ‘Nou kind, dat is wat ver weg’, zei mijn moeder die nog geen drie dagen van huis weg kan. ‘Maar ik ga er over nadenken, tegenwoordig zeg ik niet meer meteen nee of ja heb ik geleerd, ik zal er over denken’.
‘Mam, we kunnen er veel goeds doen’, probeerde ik haar over te halen. ‘We richten een leger op van alleen maar oma’s, met maar één regel net als jij die vroeger had, als de kleinkinderen bij je kwamen spelen. De regel die het oma-leger hanteert is: Je mag altijd komen spelen, maar geen ruzie maken, dat wil oma niet hebben’. ‘Ja’, lachte mijn moeder, ‘dat is een goed plan. En na afloop zeggen we dan: Uus kruus, ieder noar zien eign huus!!’ (Huis kruis, ieder naar zijn eigen huis).

Tsja, als dat toch eens zou kunnen…..geen ruzie maken en samen spelen, wat zou elk land er dan anders uitzien.

Lachend beëindigden we ons telefoon gesprek.

Maar na afloop bleef het toch nazingen. Huis, kruis, ieder naar zijn eigen huis. Het doet denken aan een even oud ander gezegde, ieder huisje heeft zijn kruisje. Er zit een verborgen waarheid in ‘Uus kruus, ieder noar zien eign uus’.

Alleen daar, in jouw huis, je ‘binnenste’, kun je problemen oplossen. Daar kun je, als je in alle rust en eerlijkheid kijkt, ontdekken wat er aan de hand is als er een conflict is of als je je niet goed voelt.

Wat is er werkelijk aan de hand? Voel ik me aangevallen, onrechtvaardig behandeld, verlaten, niet gezien, niet gehoord, niet goed genoeg? Spelen hier oude aannames of gebeurtenissen mee? Reageer ik vandaar uit?
En vooral, kloppen die aannames wel?

Bevraag die aannames eens, blijf er eens bij, in plaats van er van weg te lopen. En kunnen we dan ook ánders kijken? Wat zou er gebeuren als we met ogen van Liefde kijken? De cursus in Wonderen zegt zo mooi: Er is alleen Liefde. Iets is Liefde of is een vraag om Liefde!

Het naar binnen gaan doet me denken aan een prachtig boek wat ik vorige week las van Hein Thijssen, Leeg en bevrijd, en nee, ik krijg geen commissie voor het aanprijzen van boeken, maar het raakte me, omdat het een weg beschreef die ik herkende en heb leren zien; dit werkt.
Ga naar binnen.
Mocht je het lezen, lees dan niet te snel. Ik las het voor de tweede keer en ontdekte zoveel wat ik in eerste instantie niet gezien had. Terwijl het in het boek bijna nergens anders over gaat. Ga naar binnen.

Doe je ook mee met de nieuwe partij?? We noemen hem Uus Kruus.
Twee uitermate wijze leiders zijn er al!! ;))

Namaste,

Greetje