De uitnodiging van eenzaamheid

De onderstaande tekst is geschreven door één van de vaste columnisten van de kracht van Liefde, Jan Yosef Louwris.
Jan schrijft vanuit de Kabbalah.

******

De Uitnodiging van Eenzaamheid

Iedereen heeft het wel eens ervaren, in meer of mindere mate: eenzaamheid. Nelson Mandela sprak over de diepe impact die het op hem had tijdens zijn jaren van gevangenschap. Taylor Swift geeft aan dat eenzaamheid haar inspireerde om liedjes te schrijven.

Eenzaamheid is een complexe en veelzijdige ervaring die mensen van alle leeftijden en achtergronden raakt. Het kan ons besluipen in een volle kamer, blijven hangen in stille momenten thuis, en zich verbergen achter een glimlach. Maar wat is eenzaamheid precies, en hoe kunnen we de diepten ervan navigeren om ware verbinding te vinden?

Eenzaamheid wordt gedefinieerd als het ontbreken van sympathiek of vriendelijk gezelschap, steun, etc., en als het apart staan of geïsoleerd zijn. Hoewel accuraat, dekt deze definitie niet wat eenzame mensen werkelijk voelen. Eenzaamheid is een subjectief gevoel van verdriet of melancholie veroorzaakt door sociale isolatie. Het kan voortkomen uit een gebrek aan betekenisvolle relaties of een gevoel van afgescheidenheid van anderen. Het gaat niet alleen om fysiek alleen zijn; eenzaamheid kan ook ontstaan door een gebrek aan mentale of emotionele stimulatie, intimiteit, gezelschap, of verbinding.

Eenzaamheid discrimineert niet. Het treft mensen van alle leeftijden, geslachten, en achtergronden. Kinderen, tieners, volwassenen en ouderen kunnen allemaal eenzaamheid ervaren.

Zelfs degenen met ogenschijnlijk actieve sociale levens kunnen zich eenzaam voelen als hun verbindingen geen diepgang en authenticiteit hebben. Het gaat niet alleen om druk zijn, actief zijn, of omringd zijn door mensen. Als je ziel niet wordt gevoed door de interacties, kan je een eindeloze stroom van gesprekken en sociale ervaringen hebben, en het zou allemaal niets uitmaken. Het antwoord op eenzaamheid is eigenlijk een uitnodiging…

De Kabbalisten geloofden dat elke mens een ziel heeft die een vonk van Licht bevat. Volgens de Kabbalah is deze vonk in ons onze essentie, ons “ware zelf,” onze ziel. Om ermee in contact te komen, is inspanning vereist. Wanneer we die inspanning niet leveren en losgekoppeld zijn van onze ziel, is het resultaat—ongeacht onze fysieke of sociale omstandigheden—eenzaamheid.

Maar eenzaamheid kan opnieuw worden doordacht. Als eenzaamheid ontstaat door een ontkoppeling van onze ziel, kan het gevoel zelf dan worden gezien als een uitnodiging terug naar onze ziel. Hoe keren we terug naar onze ziel? Hier zijn een paar manieren:

Breng Tijd Met Jezelf Door

Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar ik heb het niet over alleen zitten en door sociale media scrollen. Maak een wandeling, schrijf in een dagboek, of neem jezelf mee op een date. Luister naar je gedachten, merk op wat mooi is om je heen, en wees je bewust van je emoties wanneer ze opkomen. Creëer een intimiteit met jezelf, zelfs al is het maar voor een paar minuten per dag.

Breng (Kwalitatieve) Tijd Door Met Anderen

Verbinding vereist inspanning. Neem het initiatief om contact op te nemen met vrienden en familie. Een simpel telefoontje, een sms’je, of een koffie-uitnodiging kan relaties nieuw leven inblazen, ze onderhouden, en nieuwe creëren. Vergeet niet dat anderen misschien ook wachten tot iemand contact met hen opneemt.

Vind Je “Derde Plek”

Bedacht door socioloog Ray Oldenburg in de jaren 80. Een “Derde Plek” verwijst naar een fysieke locatie anders dan werk of thuis. Je Eerste Plek is thuis, je Tweede Plek is werk (zelfs als dat gewoon een Zoom-kamer is), maar je Derde Plek is anders. Je Derde Plek belichaamt een ruimte waar echte verbindingen floreren, een toevluchtsoord voor het delen van je ideeën en ambities.

Het kan een boekenclub zijn, een meditatiegroep, een klas, een vrijwilligersorganisatie, of welke gemeenschap dan ook die rond een interesse draait. Het deelnemen aan gemeenschappen met gedeelde interesses is een snelle manier om betekenisvolle verbindingen en een gevoel van verbondenheid te bevorderen.

Wees Vriendelijk Voor Jezelf

Wanneer we door een moeilijke tijd gaan, is het laatste wat we nodig hebben, kritisch of oordelend naar onszelf te zijn. Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid en begrip die je een dierbare vriend zou bieden. Oefen zelfzorg en neem deel aan activiteiten die je vreugde en voldoening brengen. Zelfcompassie is een krachtig tegengif tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid is een onderdeel van de menselijke ervaring, maar het hoeft ons niet te definiëren. Door onze gevoelens te erkennen, contact te zoeken, en proactieve stappen te ondernemen, kunnen we eenzaamheid transformeren in een kans voor diepere verbinding en persoonlijke groei.

Onthoud, je bent nooit echt alleen. We zijn allemaal verbonden in het weefsel van het leven, elke draad verweven met de andere. Omarm de reis naar verbinding, en weet dat je gezien, gehoord, en gewaardeerd wordt. Wie kun jij vandaag bereiken, al is het maar om hallo te zeggen?

Jan Yosef Louwris