Duizend armen

In het  lijdensverhaal van Jezus  in het bijbelboek Lucas, kun je lezen dat Jezus als hij aan het kruis hangt zegt: ‘Vader vergeef hun want ze weten niet wat ze doen’. Ook in de tekst over de boeddhistische Guanyin wordt gesproken over onwetendheid.
Een tekst om echt over na te denken…

Met dank aan Happinez en Henk van Straten voor hun toestemming om deze (verkorte) tekst te mogen publiceren. De gehele tekst vind je in Happinez 2016 nummer 2 (maart/april)

♥♥♥

Van de boeddhistische godin Guanyin, de godin van compassie en genade, wordt gezegd dat ze duizend armen heeft. Met die armen wil ze iedereen redden. Guanyin maakt geen onderscheid tussen goed en slecht. Guanyin wil evengoed de moordenaar als zijn slachtoffer redden, evengoed de terrorist als de mensen op wie hij aanslagen pleegt, die hij vergiftigt met angst. De moordenaar en de terrorist wil ze redden van de hel, de donkerte in hénzelf.

Die hel waarin de ziel verblijft, wordt in het boeddhisme vaak toegeschreven aan verblinding. Verblinding voor de pijn van de ander. Verblinding voor de ware aard van de mens. Verblinding voor de inherente hang naar veiligheid en liefde die we allemaal delen. Dié verblinding wilde Boeddha genezen. Hij noemde dat Verlichting. Licht in de duisternis. Voor Guanyin is iedereen in dat licht welkom. Voor ieder mens heeft ze een arm. Want als je redeneert dat de moordenaar doodt uit verblinding, dan is het euvel dus niet dat hij inherent slecht is, en dan hoeft hij dus ook – eenmaal verlicht – niet meer naar de hel worden verbannen. De moordenaar moet in die zin niet worden gestráft, maar worden geréd. Gered uit zijn eigen hel van verblinding en illusies. Gered uit samsara, wat zoiets betekent als, ‘onwetend, en eindeloos ronddraaiend in cirkels’.

Maar dit geldt net zo goed voor de meesten van ons, ook wij zitten gevangen in samsara. De realiteit botst vaak met onze verlangens en verwachtingen en keer op keer stoten we ons hoofd. Maar uit samsara kan metta kan worden geboren. ‘Metta’ staat voor liefdevolle aandacht. De vruchtbare aarde waaruit genade en troost, barmhartigheid en vriendschap, compassie en empathie kunnen opbloeien. De moordenaar en ook wij, hebben vaak gebrek aan metta.

Metta. Zien en voelen dat we allemaal feilbaar zijn. Zien dat anderen net zo worstelen met het leven als jij. Want als iedereen werkelijk oog heeft voor elkaars pijn en moeite, dan heeft iedereen compassie voor elkaar, en voor zichzelf, en is iedereen gered.

♥♥♥

Namaste,
Greetje