De wortel van geweld

Onderstaande tekst is afkomstig uit het boek Bewustzijn geschreven door Anthony de Mello, een jezuïtische priester. Uitgeverij Samsara.

Sommige mensen zeggen dat er maar twee dingen in de wereld zijn: God en angst, ofwel liefde en angst, en anders niets. Er is maar één kwaad in de wereld: angst. Er is maar één goed in de wereld: liefde. Zij heeft soms andere namen. Soms heet ze geluk, of vrijheid, of vrede, of vreugde, of God, of wat dan ook. Maar het etiket is niet belangrijk.En er is geen enkel kwaad in de wereld dat niet te herleiden is op angst. Niet één enkel kwaad.
Onwetendheid en angst, onwetendheid veroorzaakt door angst, daar komt jullie geweld uit voort. Degene die waarachtig geweldloos is, die niet tot geweld in staat is, is zonder vrees. Alleen als je bang bent, wordt je boos. Denk maar aan de laatste keer dat je boos was. Toe maar. Denk aan de laatste keer dat je boos was en zoek de angst erachter. Wat vreesde je te verliezen? Wat vreesde je dat je afgepakt zou worden? Daar komt je boosheid vandaan. Denk aan een boos iemand, misschien wel iemand voor wie je bang bent. Kun je zien hoe bang hij of zij is? Hij is echt bang, heus waar. Zij is echt bang, anders zou ze niet boos zijn. In laatste instantie zijn er maar twee dingen: liefde en angst.

Anthony de Mello

♥♥♥

Wat een intrigerende vraag; Denk aan de laatste keer dat je boos was en zoek de angst erachter, wat vrees je te verliezen? Ik neem de proef op de som.

De laatste keer dat ik boos was komt meteen naar boven. Dat was op mijn partner. Hij zei iets wat mij heftig raakte. Zit daar angst onder?? Welnee, hij had niet zoiets vervelends moeten zeggen!!
Maar toch…als ik écht naar binnen kijk, zie ik opeens de angst die er toch onder zit, angst dat hij mij misschien niet leuk genoeg meer vindt…, angst om hem te verliezen.
Mijn boosheid komt voort uit angst en is eigenlijk een vraag om liefde. Wat een vreemde manier van vragen hebben we toch vaak! Weinig kans op deze manier. Ik wil van hem horen dat hij nog steeds van mij houdt. En het grappige is, dat ik om dat te kunnen geloven, het tegen mezelf mag zeggen.

Ik adem diep in, terwijl ik in gedachten zeg: ‘Ik hou van meZelf zoals ik Ben én ik ben een geliefd kind van de Kosmos’.
Vervolgens krijgt mijn partner een stevige zoen.

Angst de wortel van geweld. Verander de wereld, maar laat ik bij mezelf beginnen.

Namaste,
Greetje