Het Ene en het Vele

Onderstaande tekst is afkomstig uit het boek ´De eenvoud van Zijn, omarm je ware aard´ geschreven door Ken Wilber. Uitgeverij AnkhHermes.

♥♥♥

Ontvlucht het Vele, vind het Ene; hebt u het Ene gevonden, omhels het Vele dan als het Ene. Of kortom: Keer terug naar Eén, omhels Veel…

Overal waar de non-duale tradities voorkomen, in het Oosten en in het Westen, blijken dezelfde thema’s zo constant te worden besproken dat het wel wiskundige precisie lijkt. Uitgesproken op duizend verschillende manieren en in honderd verschillende contexten, klinken niettemin dezelfde essentiële woorden uit het non-duale Hart: het Vele dat terugkeert naar het Ene en het omhelst, is het Goede, en staat bekend als wijsheid; het Ene dat terugkeert naar het Vele en het omhelst, is Goedheid, en staat bekend als mededogen.

Wijsheid weet dat achter het Vele het Ene ligt. Wijsheid ziet door de verwarring van veranderende gedaanten en het voorbijgaande vormen heen de grondloze Grond van alle zijn. Wijsheid kijkt voorbij de schaduwen naar het tijdloze en vormloze Licht. Kortom, wijsheid ziet dat het Vele Een is. Of, zoals in zen, wijsheid of prajna ziet dat Vorm Leegte is (de ‘dichte’ en ‘werkelijke’ wereld der verschijnselen is in feite vluchtig, onbestendig, onwerkelijk – ‘als een luchtbel, een droom, een schaduw’, zoals de Diamant Soetra het uitdrukt). Wijsheid ziet: ‘deze wereld is illusoir; Brahman alleen is werkelijk’.

Als wijsheid ziet dat het Vele Eén is, weet mededogen echter dat het Ene het Vele is; dat het Ene zich in elk wezen evenzeer uitdrukt, en elk wezen dus met mededogen en zorg moet worden bejegend, niet op een neerbuigend minzame manier, maar veeleer omdat elk wezen, precies zoals het is, een perfecte manifestatie van de Geest is. Zo ziet mededogen dat het Ene het Vele is. Of ziet, zoals in zen, mededogen of karuna dat Leegte Vorm is … Mededogen ziet ‘Brahman is de wereld’, en ziet dat, zoals Plato het uitdrukt, de hele wereld een ‘zichtbare, waarneembare God’ is.

Wijsheid ziet dat het Vele Een is en mededogen ziet dat Eén Veel is. De liefde die we voor het Ene koesteren wordt betuigd aan het Vele, en aangezien ze uiteindelijk niet-twee zijn, worden zo wijsheid en mededogen op elk moment van waarneming verenigd.

Ken Wilber

♥♥♥

Een op het eerste gezicht wat weerbarstige tekst. En zeker als je niet bekend bent  met Non-Dualiteit. Maar gelukkig wordt het in de laatste alinea wat duidelijker.
Met het Ene wordt God, Brahman, de Oerbron bedoeld. De wereld waarin wij leven, is een wereld van vorm, van veelheid, het Vele. Wijsheid kijkt door de vorm heen en ziet dat er eigenlijk maar Eén is. En mededogen roept ons op om met ogen van het Ene te kijken naar het Vele, om zo te ontdekken dat alles en iedereen een uitdrukking is van die Ene!!

Namaste,
Greetje