Ontspannen is de basis van elke vorm van spiritualiteit

De bovenstaande tekst is afkomstig van één van de spirituele inzicht kaarten van Koppenhol. Deze tekst inspireerde mij  om voor vandaag een praktische oefening  te kiezen. De oefening is afkomstig van het HeartMath instituut  in Amerika. Je vindt hem terug in heel veel boeken over spiritualiteit.

Het HeartMath instituut heeft jarenlang onderzoek gedaan naar stress en heeft een biofeedback computer programma ontwikkelt wat de wisseling in je hartritme meet, de Hart Ritme Variatie. Het hartritme wisselt van slag tot slag, de pauze duur tussen twee slagen wisselt namelijk voortdurend zonder dat je dit merkt. Tijdens een meting wordt je Hart Ritme Variatie op een computerscherm zichtbaar gemaakt.

Als er een mooi rustig golvend – we noemen dit coherent – patroon ontstaat, betekent dit dat er vanuit het hart positieve signalen naar je hersenen gaan. In dat geval ‘communiceert’ het hart, brein, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal met elkaar. Je voelt je rustig, prettig en kunt meer balans en vrede ervaren.

Helaas is dit meestal niet het geval en laat de Hart Ritme Variatie vaak een grillig, getand patroon zien. Het hart stuurt hierdoor negatieve signalen naar het brein, waardoor o.a. de productie van schadelijke stress hormonen zoals cortisol toeneemt.

Via je hartritme kun je dus beïnvloeden of je ‘liefdes’ hormonen aanmaakt of stresshormonen. Je fysieke hart kan zo een poort worden naar je ‘spirituele hart’!

De volgende oefening heeft een prachtig effect op je Hart Ritme Variatie. Als je hem elke dag regelmatig een paar minuten doet, voel je al snel het effect.

  1. Ga met je aandacht naar je hart. Je kan je hand midden op je borst, op je hart leggen.
  2. Stel voor dat je rustig via je hartstreek in- en uitademt, eventueel adem je vier of vijf tellen in en vier of vijf tellen uit.
  3. Roep een prettige gevoel op zoals dankbaarheid, vriendelijkheid of liefde en adem dat als het ware in. Je kunt ook aan een mooie gebeurtenis of personen in je leven denken, een wandeling in de natuur, je kinderen. Adem het gevoel wat daarbij bovenkomt in.

Het mooie is dat je deze oefening met je ogen open kunt doen zonder dat iemand het ziet. Zo zorg je voor een coherent ritme en kun je meer rust en vrede ervaren. De eerste twee stappen zorgen voor meer balans en kun je goed toepassen in lastige situaties om je innerlijke vrede te bewaren of terug te vinden. De laatste stap beïnvloedt op een prachtige manier je hormoon stelsel.

Meer informatie over HeartMath vind je op www.praktijkahava.nl of www.heartmathbenelux.com

Ik wens je véél liefdevolle coherentie toe.
Namaste,
Greetje