Stilte en innerlijke stilte 2

De tekst van 3 weken terug ging over gedachten en ego, versus bewustzijn en ziel. Aansluitend daarop vandaag het tweede deel van een korte tekst van Eckhart Tolle, met mogelijk handvatten om meer in contact te komen met dat bewustzijn.

Eckhart Tolle – De stilte spreekt –  Uitgeverij  AnkhHermes

Het equivalent van lawaai van buitenaf is het van binnenuit komende lawaai van het denken. Het equivalent van stilte van buitenaf is de innerlijke stilte in jezelf.

Telkens als het stil is om je heen, moet je naar die stilte luisteren. Dat betekent gewoon dat je de stilte opmerkt. Besteed er aandacht aan. Door te luisteren naar de stilte wek je de dimensie van de innerlijke stilte in jezelf, omdat je je alleen door innerlijke stilte bewust kunt worden van de stilte om je heen.
Merk op dat je op het moment dat je stilte om je heen opmerkt, niet denkt. Je bent je van alles om je heen bewust, maar je denkt niet.

Wanneer je je bewust wordt van stilte, kom je meteen in een toestand van innerlijke stille alertheid. Je bent er helemaal bij. Je bent uit een al duizenden jaren durende collectieve menselijke conditionering gestapt.

Kijk eens naar een boom, een bloem, een plant. Laat je bewustzijn erop rusten. Wat zijn ze stil, wat zijn ze diep geworteld in Zijn. Laat de natuur je leren wat innerlijke stilte is.

Als je naar een boom kijkt en ziet hoe stil hij is, word je zelf ook innerlijk stil. Je maakt er op een heel diep niveau contact mee. Je voelt een eenheid met alles wat je in en door innerlijke stilte ziet. Het voelen van de eenheid van jezelf met alle dingen is liefde.