Stilte en innerlijke stilte 3

Lief mens,
Vandaag is het Pasen, het feest van de opstanding!
Gisteren was ik aanwezig bij een liefdevolle begrafenis en daar sprak een dominee over het soms beladen woord zonde. Voor hem is het zonde, zo legde hij uit, als je vergeten bent dat je een God-mens bent…
Wat een prachtige uitleg!

Het raakt voor mij aan Pasen. We zijn niet ons lichaam, onze gedachten, onze emoties, onze verhalen, onze persoonlijkheid. We mogen opstaan en ons herinneren wie we werkelijk zijn, een manifestatie van/in het grote Mysterie, DAT wat niet te benoemen is.
Maar omdat we niet zonder woorden kunnen, kan God-mens misschien een mooie uitdrukking hiervoor zijn.
Onderstaand de laatste tekst van een 3-luik van Eckhart Tolle. Het gaat over je essentie.

Fijne Paasdagen!

Stilte helpt maar je hebt haar niet nodig om innerlijke stilte te vinden. Zelfs bij lawaai kun je je bewust zijn van de innerlijke stilte ónder het lawaai, van de ruimte waarin het lawaai ontstaat. Dat is de innerlijke ruimte van zuivere gewaarwording, van bewustzijn zelf.

Een willekeurig storend geluid kan even nuttig zijn als stilte. Hoe? Door je verzet tegen het lawaai te laten varen, door het lawaai te laten zijn wat het is brengt die aanvaarding je ook naar dat rijk van innerlijke vrede dat stilte is. Telkens als je dit moment heel diep aanvaardt zoals het is – in welke vorm het ook tot je komt – ben je stil, heb je vrede.

Besteed aandacht aan de pauze – de pauze tussen twee gedachten, de korte, stille ruimte tussen woorden in een gesprek, tussen de tonen van een piano of een fluit, of de pauze tussen een inademing en een uitademing.
Als je aandacht besteedt aan die pauzes, verandert bewustzijn van ‘iets’ in bewustzijn zonder meer. De vormloze dimensie van zuiver bewustzijn komt in je op en komt in de plaats van je identificatie met een vorm.

Is innerlijke stilte gewoon het ontbreken van lawaai en inhoud? Nee, het is intelligentie zelf – het onderliggende bewustzijn waaruit alle vormen worden geboren. En hoe zou dat los kunnen staan van wie jij bent? De vorm die je denkt te zijn is daaruit voortgekomen en wordt erdoor in stand gehouden.
Het is de essentie van alle melkwegstelsels en grassprietjes; van alle bloemen, bomen en andere vormen.

 

Eckhart Tolle – De stilte spreekt – Uitgeverij AnkHermes