De Drie Weken

In de maand van Kreeft zit de start van een energetisch moeilijke periode die de Kabbalisten De Drie Weken noemen. In de Kabbalistische jaartelling zitten we nu in de maand van Kreeft en de 17e dag van die maand start deze periode; dat is vandaag zondag 27 juni.

Spiritueel gesproken zijn we nu zonder ozon laag. De normale bescherming laag die ons helpt om de energie van het leven te filteren en ons dingen laat snappen, gaat als het ware op zomervakantie. Het is een kans om onze geduld spieren een gezonde training te geven.

Waarom moeten we dit soort dingen ervaren? Waar is het rustige water waar we allemaal naar verlangen? Wat is er met al die hoge golven? Laten we de waarheid onder ogen zien: we zijn schepsels van gewoonte. Zodra we iets gewend zijn, verliezen we de waardering voor het positieve eraan en zien we de vooruitgang die we hebben gemaakt in onze spirituele ontwikkeling niet meer.

Daarom geeft het Licht (universum, God) ons constant mogelijkheden zoals deze komende 3 weken om de boel een beetje wakker te schudden en duwt ons zo naar ons hoogste niveau. Uiteraard is het nodig om ons uit te dagen hier en daar en niet al te snel onze conclusies te trekken, maar we hebben dit nodig om te voorkomen dat we blijven hangen.

De Drie Weken is een tijd om te focussen op de gedachte om andere mensen met menselijke waardigheid te blijven behandelen.

En het gaat niet alleen om aardig te zijn tegen anderen. We beschermen onszelf juist hier. De Kabbalisten leggen uit dat in deze tijd van het jaar, je de zaadjes plant voor gevaarlijke ziektes die in ons leven kunnen komen. Net zoals er alleen bepaalde tijden in het jaar zijn dat je tomaten plantjes kan kweken door de zaadjes in de grond te stoppen, zo is dat ook waar voor ziektes.

Vergeet het fysieke deel van dit alles. We weten dat alles, ziekte of anders, wat we ervaren op een spiritueel niveau begint. Eerst wordt onze ziel ziek. De Zohar legt uit dat het is alsof er een vies kledingstuk vastgelijmd wordt aan onze ziel. Vervolgens kunnen we in dat deel van ons bewustzijn waar het vieze kledingstuk vastzit (als een filter over een lamp) het Licht niet meer bereiken. Op die manier wordt onze ziel van de bron afgesloten en is er een ingang, een ruimte, waar ziekte binnen kan komen.

Waar gaat het uiteindelijk om? Hoe wapenen we ons om niet opgebrand te raken en de ingang naar ziektes wijd open te zetten?

Iedere morgen dienen we ons te herinneren om die dag uit liefde te handelen, om ons verlangen naar het Licht en dit te delen met de wereld te vergroten en om onszelf te beperken in onze behoefte om altijd maar te reageren op alles.

Op deze manier, als De Drie Weken voorbij zijn, kunnen we lachen naar de chaos om ons heen in plaats van dat de chaos naar ons lacht.

Jan Yosef Louwris