Hoe draag ik bij?

Vandaag een vervolg op de tekst van Jan Yosef Louwris over de kabbalistische drie weken.

We zijn begonnen aan de laatste 9 dagen, de meest negatieve van de 21 dagen, die eindigen op Tisha B’Av, de 9e dag van de maand AV, de maand van Leeuw. Dit is de meest negatieve dag van het jaar, de dag waarop tot 2 maal toe de Tempel is verwoest in Jeruzalem en duizenden mensen zijn gedood. Die dag is zondag 18 juli aanstaande.

De Zohar onthult aan de hand van een parabel dat dit juist de meest positieve dag is, de dag waarop het meeste Licht valt te onthullen voor onszelf, anderen en de wereld.

Het verhaal vertelt dat een man wanneer hij op reis gaat of ten strijde trekt, de avond ervoor gemeenschap met zijn geliefde moet hebben. Niet als afscheid maar juist omdat er, voordat er duisternis komt, altijd een grote onthulling van Licht plaatsvindt.

Kabbalisten gaan niet zoals traditie getrouwe religieuze mensen zitten rouwen om de tempel, nee ze stellen zich altijd maar 1 vraag:

Waarom? Waarom is de tempel verwoest?

En het antwoord is: omdat de mensen niet in vrede leefden met elkaar, omdat ze haat zonder reden voor elkaar hadden, in plaats van liefde zonder reden. Elke keer als we negatieve gedachten, woorden en daden hebben en doen, we bijdragen aan het wereldwijde collectieve bewustzijn op een negatieve manier. En als dit wereldwijde bewustzijn een bepaalde grens bereikt heeft, krijgt het een vrijbrief om chaos te brengen in de wereld. Op de zere plek.
In die tijd was de Tempel in Jeruzalem het centrum op aarde van vrede en vrijheid voor alle mensen in de wereld. Die Tempel vernietigen bracht de wereld uit balans met alle gevolgen van dien.

Nu staan we gezamenlijk weer voor die keuze. Met de negatieve energie die er in het universum is op dit moment en alle gebeurtenissen rondom covid, vaccineren, racisme, politiek, voetbal etc etc. staan we opnieuw voor de keuze: geven we elkaar liefde of geven we haat? Kunnen we onszelf inhouden met alle prikkels van buiten af, op social media, naar collega’s, vrienden, familie, kennissen, geliefden en bewust kiezen voor liefde, voor eensgezindheid, voor eenheid en vrede? Want daarmee stoppen we om het collectieve bewustzijn negatief te be├»nvloeden.

Dat is de vraag die je je deze komende 9 dagen het beste kunt stellen; Hoe draag ik bij aan een positieve wending van het collectieve bewustzijn?

Waar ga ik anders reageren dan mijn natuur me ingeeft, mijn ego het wil, anders dan ik altijd al doe. Daar is het Licht! En hoe meer we dit als mensheid weten te doen, des te dichterbij is het einde van alle chaos en pijn in de wereld.

Jan Yosef Louwris