Kabbalistische Valentijnsdag

Kabbalah betekent ontvangen en is daarmee de leer van het ontvangen. Het gaat over ons, de vessels die willen ontvangen van het Licht (of God) en hoe je dat het beste kunt doen. Het Licht wil maar één ding: delen zodat zijn/haar overvloed onthuld wordt op aarde door ons, de vessels, de ontvangers. 

In de Kabbalistische maan(d) van Av / Leeuw, die net begonnen is op vrijdag 29 juli, gebeurt er iets heel speciaals. In de volle maan op de 15e dag van AV / Leeuw, die dit jaar valt op de avond van 11 augustus tot de avond van 12 augustus, is er een kosmische samensmelting. Een eenheid die in geen enkele andere maan(d) van het jaar plaatsvind: de zon en de maan zijn even dominant in het universum. De Zohar, het belangrijkste geschrift en leerboek van de Kabbalah, vertelt ons dat in de tijd van de verlossing, waarin we allemaal in vrede en harmonie zullen leven, de zon (die staat voor het Licht) en de maan (die staat voor de mensheid) beide compleet en verbonden zullen zijn. Deze energie van de volle maan van Leeuw geeft ons daarom de mogelijkheid om ons te verbinden met de complete en perfecte versie van onszelf, de beste en meest complete versie die we ooit zullen zijn.

In de Zohar wordt gesproken over dat de vrouwen in witte (geleende) kleding rond dansten in de wijngaard en alle mannen naar buiten kwamen om te kijken. Het bewustzijn van de vrouwen was die van een cirkel, het bewustzijn van oneindigheid, van een uitgebalanceerde stroom energie, die er zal zijn in de tijd van de verlossing.
De Zohar spreekt in codetaal, de vrouwen en mannen staan voor de zielen, mannelijk en vrouwelijk, de witte geleende kleding voor gelijkheid onder iedereen, de wijngaard voor de kleur rood en voor wijn die tezamen deze krachtige energie van het universum kunnen downloaden en dansen staat voor geluk en plezier, wat staat voor niet lui zijn en actief meehelpen aan het manifesteren van deze “goddelijke” energie.

Ofwel het één worden van de mannelijke en vrouwelijke energie van het universum in jezelf.

Een van de uitgangspunten in Kabbalah is dat je alleen kunt delen wat je zelf al onthuld hebt, in jezelf en daardoor voor de wereld. Want Likes attract likes zegt Kabbalah.

Als wij dit bewustzijn op deze dag weten vast te houden, door meditatie, door restrictie en door onvoorwaardelijke liefde te geven aan alles en iedereen bereiken we een staat van eenheid met deze energie, die zich zal manifesteren in de wereld om ons heen. De ultieme Valentijnsdag voor ons allemaal!

Jan Louwris