Columnisten

Het enige waardoor de mensheid gered zal worden is samenwerking. Bertrand Russell

♥♥♥

In deze tijd van chaos en verwarring tussen de verschillende religies is het bijzonder mooi dat 5 columnisten vanuit hun eigen religieuze en spirituele achtergrond bij willen dragen aan de kracht van Liefde.

Marga Haas (1972) werkte na haar studie theologie op een blauwe maandag als gemeentepredikant. Van het ambt nam ze afscheid, van God en geloof zeker niet.
Momenteel is ze werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice. Daarnaast verdiept ze zich in de mystiek. Daarover schrijft ze en geeft ze lezingen en cursussen. Over het werk van Meester Eckhart schreef ze ‘God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart’Ook publiceert ze elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar website www.margahaas.nl. De columns worden ook per e-mail verstuurd; een abonnement op deze service is gratis. Laat je adres achter op haar website.
In de boekhandel verkrijgbaar: ‘Parelduiken, 52 bijbelse verrassingen voor het hele jaar’. Een bundel van haar hand met voor elke week een meditatie bij een bijbeltekst.

Abdulwahid  van Bommel (1944) begon zijn leven als Wouter van Bommel, zoon van een ‘verwaterde’ katholieke vader en hervormde moeder. ‘Twee geloven op één kussen, daar komen moslims van’, zegt hij in het prachtige interview door Annemiek Schrijver in het tv programma ‘Het Vermoeden’.
Op 23 jarige leeftijd werd hij Abdulwahid door over te gaan tot de Islam. Hij studeerde islamitische theologie aan een  instituut dat werd opgericht door een moslim mysticus, in Istanbul, Turkije. Abdulwahid vervulde diverse functies, meestal voorganger/leraar. Hij was geestelijk verzorger voor moslims, docent geestelijke verzorging en is nu vertaler en de schrijver  van ’Islam, liefde en seksualiteit’ , ‘Islam en de rechten van vrouwen’, ‘ Valt er nog iets te lachen met die moslims’ en vele andere boeken en publicaties.

Jotika Hermsen (1932) wist al heel vroeg dat ze het klooster in wilde en werd op haar één-en-twintigste Franciscanesse in Denekamp. Zij leefde vierentwintig jaar als katholieke non en was o.a. docente theologie en agogie.
In 1992 kwam ze in aanraking met de Leer van de Boeddha. Kwaliteiten als puurheid, mededogen en wijsheid sloegen in. Ze ging zich verdiepen in  vipassana/inzichtsmeditatie  waarmee ze tot nu toe bezig is. In 1993 richtte ze het meditatiecentrum stichting Sangha Metta op.
Vanwege haar jarenlange inzet voor de verspreiding van de leer van de Boeddha ontving Jotika in 2005 de ‘Outstanding Woman in Buddhism Award’ van de Verenigde Naties.
In 2008 verscheen haar boek ‘Botox of Boeddha’, het bevat een verzameling van de prachtige radiocolumns die Jotika maakte voor de Boeddhistische Omroep Stichting.

Asha Toerab (1968) heeft een kleurrijke achtergrond. Haar vader was een hindoestaanse moslim en haar moeder is  hindoe met een rooms-katholieke achtergrond. Asha, haar naam betekent Hoop in het Sanskriet, is grootgebracht met het idee dat er één God is, een God van Liefde voor alle mensen en levende wezens. Het realiseren van Gods liefde in haar leven en handelen is waar het voor Asha om draait.
Het meest verbonden voelt  zij zich met het Hindoeïsme (ook wel het Sanatan Dharm genoemd) en Sri Krishna. Het Hindoeïsme biedt veel mogelijkheden tot zelfonderzoek en bewustwording. Dit komt ook terug in haar werkzaamheden als LifeCoach & YogaDocent. Op www.ashalifecoaching.nl  kun je meer lezen over Asha en haar activiteiten.

Jan Yosef Louwris is geboren op 25 december in Rotterdam, opgegroeid in Amsterdam en nu al bijna 20 jaar gelukkig in Den Haag.
Altijd op zoek naar meer en beter is hij met vele stromingen in aanraking gekomen: Atheïsme, Christendom, Boeddhisme, Hindoeïsme en Nixdoenisme. Na een grote operatie 9 jaar geleden, kwam Jan in zijn herstelperiode door zijn vrouw in aanraking met Kabbalah doordat zij hem een boekje van Geert Kimpen gaf. Daarna las hij de Kabbalist en De Kracht van Kabbalah van Yehuda Berg. Zijn leven is sinds die dag zo veranderd, zo veel beter geworden. Jan begrijpt waarom we hier zijn, wat zijn doel is, waarom hij in dit leven is gekomen. Inmiddels is hij door het Kabbalah Centre opgeleid om zelf Kabbalah introducties te geven bij mensen thuis, verenigingen, bedrijven etc.