Agenda

Dinsdag 23, 30 januari, 6 en 13 februari 2024

BOEKLEZING: ‘JE BENT HET GELUK DAT JE ZOEKT’ – Rupert Spira


Op dinsdag 23 januari 2024 gaat de de boeklezing en -bespreking van het prachtige en bijzondere boek ‘Je bent het geluk dat je zoekt’, geschreven door Rupert Spira, weer van start. De boekbespreking is een vervolg op de boekbespreking die in oktober/november 2023 begonnen is.

Maar ook nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden. Speciaal voor hen is er op 16 januari , voorafgaand aan de start op 23 februari, een bijeenkomst om de belangrijkste besproken onderwerpen door te nemen zodat ze naadloos aan kunnen sluiten bij waar we gebleven zijn in het boek.

Waar gaat dit mooie boek over?

Rupert Spira is een bekend leraar en schrijver op het gebied van Bewustzijn en Non-dualiteit. Van jongs af aan was hij diep geïnteresseerd in de aard van de werkelijkheid. Toen hij 17 was, leerde hij mediteren en begon hij de leer van de klassieke advaita vedante te bestuderen.
Hij brengt de boodschap van alle grote religieuze en spirituele tradities terug tot 2 essentiële waarheden: Liefde/Bewustzijn is wat we zijn, en we delen ons Zijn met alles en iedereen.

Op basis van talloze voorbeelden uit zijn eigen leven laat Spira zien dat blijvend geluk zoeken aan de hand van objecten, situaties en relaties gedoemd is te mislukken en tot teleurstelling leidt. Zijn boek leidt de lezer stap voor stap naar de herkenning toe dat we het geluk en de liefde zijn die we zoeken. ‘Mocht het woord geluk je niet aanspreken’, geeft Rupert Spira aan, ‘vervang het dan door dat waar jij bovenal naar verlangt, liefde, God, vrede, of verlichting’.

 – ‘Volkomen openheid, pure gevoeligheid, onvoorwaardelijke acceptatie: dat is niet iets wat jij, als persoon, kunt doen; het is, wat je als zuiver Bewustzijn, bent.’ – Rupert Spira.

Het is een heel bijzonder, helder en hartverwarmend boek. Het is voor iedereen die verlangt naar blijvend geluk/Liefde en openstaat voor de mogelijkheid dat het ons altijd ter beschikking staat binnen onszelf, ongeacht de omstandigheden. Het start meteen, in tegenstelling met veel andere boeken, met het duidelijk maken van wat je ten diepste bent, maar roept daardoor ook vragen op. Beantwoording daarvan vraagt inzicht in non-dualiteit en mystiek en dat is waarom de avonden begeleid worden door Greetje Veneman. Zij heeft onder andere een 4-jarige opleiding non-duale coaching gevolgd. Op een heldere manier beantwoordt ze vragen, legt ze uit wat non-dualiteit inhoudt en wat het boek voor jou kan betekenen.

Ben je niet thuis in non-dualiteit of mystiek dan is dit een prachtige manier om er kennis mee te maken. Ben je er wel mee bekend, dan zijn de middagen erg mooi om je te inspireren om het geleerde dagelijks toe te kunnen passen.

Praktische informatie:

De boeklezing/bespreking wordt gehouden op 4 dinsdagmiddagen: 23, 30 januari, 6 en 13 februari 2024.
Voorafgaand voor nieuwe deelnemers, is er een bijeenkomst op dinsdagmiddag 16 januari.

De bijeenkomst op 16 januari is van 14.00 uur – 16.00 uur, Rossinilaan 37, 4384MB Vlissingen.

De locatie voor de andere 4 bijeenkomsten is: Stadsklooster Simpelhuys, Simpelhuisstraat 12, 4331PH Middelburg. Tijd: 14.00 uur – 15.45 uur

Investering: €75, dit is inclusief koffie en thee. Voor nieuwe deelnemers komt hier €20 bij, vanwege de extra bijeenkomst. Zelf aan te schaffen: het boek ‘Je bent het geluk dat je zoekt’ van Rupert Spira.

We behandelen elke bijeenkomst een hoofdstuk uit het boek. Van te voren mag je dit hoofdstuk doorlezen, maar het hoeft niet. We bespreken de belangrijkste teksten uit het betreffende hoofdstuk en kijken wat dat met ons doet.
De bijeenkomsten worden beëindigd met een meditatie en je krijgt een oefening mee om thuis te doen als je dat zou willen, om dat wat we gelezen hebben te verdiepen.
Er is ook voldoende tijd om vragen te stellen.

Je bent van harte welkom!

Aanmelden of meer informatie kan via: info@praktijkahava.nl of telefonisch: 06-27412781

∞∞∞

DRIEDAAGSE WORKSHOP NON-DUALITEIT

 “Wie of Wat ben Ik?”
Groeien in Bewust Zijn

Non-dualiteit betekent letterlijk “Niet Twee”, of wel “Alles is Eén”. Het is het inzicht dat alles voortkomt uit Eén Bron. De Bron waar iedereen uit voortkomt, een unieke uitdrukking van is én tegelijkertijd nooit uit weggegaan is.  Ook jij en ik komen voort uit die Bron, we zijn daar intiem mee verbonden. Net zoals de golf nog steeds onderdeel van de oceaan is, en de druppel nog steeds water is.

Het gevoel van afgescheidenheid van de Bron overheerst echter vaak. Het feit dat we ons afgescheiden voelen zorgt ervoor dat we constant bezig zijn ons geluk na te jagen, en dat geluk buiten onszelf denken te vinden.

Door opvoeding, onderwijs en het contact met anderen zijn we ervan overtuigd geraakt een op zichzelf staand individu te zijn. We hebben ons geïdentificeerd met deze persoonlijkheid, ook wel Ego genoemd, die opgebouwd is uit overtuigingen en wereldbeelden.

Er is echter een hemelsbreed verschil tussen wie je in essentie bent, en wie je geworden bent. Of beter gezegd, er is een groot verschil tussen wie of wat je bent, en wie je dénkt dat je bent. In je leven zijn die twee sporen uit elkaar gaan lopen.

In de workshop Non-dualiteit bewandelen we die 2 sporen terug naar je essentie:

  • We gaan de beperkende aannames en zelf- en wereldbeelden verkennen van onze persoonlijkheid, waardoor ze beter te doorzien zijn en op kunnen lossen. Het gaat hier niet om een verbetering of verandering van je persoonlijkheid, want dat zou een nieuw ego project zijn. Door te kijken naar wat je niet bent, ontstaat er ruimte en krijg je meer zicht op wie/wat je wel bent. Het gaat er om dat je stapje voor stapje meer contact krijgt met Dat wat je ten diepste bent, de Bron, je echte basis. Dat is waar alle grote spirituele tradities naar verwijzen. Dáár is geluk te vinden.
  • Om te groeien in Bewust Zijn maken we ook gebruik van meditatie, visualisatie en diepgaande mooie non-duale oefeningen. In ieder mens leeft – bewust of onbewust- nog altijd de herinnering aan essentie. We gebruiken de oefeningen om deze herinnering weer ‘wakker’ te maken, waardoor je oorspronkelijke kwaliteiten zoals mededogen, onvoorwaardelijke Liefde, wijsheid en plezier weer kunnen gaan stromen. Je ontdekt dat het geluk waar je naar op zoek was, te vinden is in jezelf.

Het is belangrijk dat je lichaam rust ervaart op dit pad.
Dit gaan we, naast bovenstaande werkvormen, op een hele praktische manier doen door middel van HeartMath biofeedback oefeningen, het meten van je eigen hartritme variatie aan een laptop. Je hartritme variatie zegt nl. veel over je innerlijke staat van rust of onrust. Je leert om je hartritme variatie op een heel makkelijke manier te beïnvloeden, zodat je meer innerlijke rust kunt ervaren. Vanuit deze rust kun je helderder kijken naar wat er speelt in je leven en sneller je ego reacties doorbreken. Een mooie bijwerking van deze oefeningen is dat het een boost is voor je immuunsysteem, bloeddrukverlagend werkt en meer energie oplevert.  Je kunt de oefeningen op elk moment van de dag toepassen, zonder dat iemand het ziet en waardoor je snel weer innerlijke rust creëert als een soort anker in je leven.

Trainer:        
De workshop wordt gegeven door Greetje Veneman.
Greetje is eigenaar van praktijk Ahava en een gelicenseerd en zeer ervaren HeartMath 1:1 coach en groepstrainer. Ze heeft meerdere opleidingen gevolg, waaronder de opleiding Non-duale coaching en therapie. Voor meer informatie zie: www.praktijkahava.nl

Deelnemer Monique:
‘Even in koesterende stilte, intiem, warm en deskundig, zo heb ik Greets driedaagse workshop ervaren. Weldadig, met diep respect en dankbaarheid. Het is wel/niet rustig en kalm in mij tijdens de workshop maar altijd zinnig, vanwege de oefeningen, meditaties, hartcoherentie en Greets professionele in- en uitzoomen. Tijdens de tweede dag na een afsluitende meditatie ervaar ik een gevoel van Eenheid door heel mijn wezen. Wonderlijk mooi en enorm versterkend!’

Praktisch:
De data voor deze workshop worden later bekend gemaakt en zullen waarschijnlijk ergens in april 2024 zijn .
Locatie: Rossinilaan 37, 4384MB Vlissingen.
Tijd: 10.00 uur – 17.00 uur.
Investering: €330, dit is inclusief koffie, thee, en lesmateriaal.

De workshop geeft je praktische handvatten om te doorzien wie je niet bent, zodat je kunt leren leven vanuit Dát wat je ten diepste bent.
Het gaat om leren leven vanuit rust, vrede en vertrouwen, kijkend door ogen van Liefde.

Aanmelden of meer info kan via: info@praktijkahava.nl  of telefonisch:
06-27412781

∞∞∞