Zoektocht

Lief mens,

Vandaag geen tekst uit een boek, maar wil ik (Greetje) graag mijn blijdschap met je delen. Blijdschap vanwege de boekbespreking die ik ga geven in Middelburg en Vlissingen over het boek ‘Je bent het geluk dat je zoekt’ van de non-dualiteitsleraar Rupert Spira én blijdschap over inzichten die er zijn.

Jaren geleden ben ik naar een retraitebijeenkomst geweest in Duitsland. Het was het klooster waar Willigis Jäger verbleef. Willigis Jäger was benedictijnermonnik en zenmeester tegelijk.  Zijn boeken waren voor mij een lichtpunt in het duister, tijdens mijn zoektocht door het leven.
Waar ik naar op zoek was, was God. Maar tijdens mijn zoektocht raakte ik alles kwijt wat ik over Hem dacht te weten en te voelen.

Van het klooster herinner ik me nog goed de onverwachtse ontmoeting met Willigis Jäger, toen ik daar in de tuin rondliep. Ik herkende hem in eerste instantie niet, pas toen hij een gesprekje met me begon zag ik het en kon ik hem bedanken voor zijn mooie boeken, die me zo tot hulp zijn geweest.

Wat ik me ook erg goed herinner is een gesprekje dat ik had met de leraar die de retraite gaf. We waren hele dagen in stilte bij elkaar, maar heel af en toe was er de mogelijkheid om een vraag te stellen, één op één met de leraar. Mijn vraag weet ik al niet meer, wel zijn wedervraag: “Waarom ben je zó op zoek naar liefde?” Wat een bijzondere vraag! Het antwoord moest ik hem schuldig blijven. Het had niets te maken met mijn jeugd, want die was heel liefdevol.

Pas nu, jaren later, weet ik het antwoord. Ik was opzoek naar liefde omdat dát mijn diepste wezen is en tegelijkertijd ook Gods wezen. Er is maar één wezen, één Zijn. Ook jij bent die onvoorwaardelijke liefde, het is niet iets wat aan één iemand toebehoort. Mijn zoektocht ging al die tijd zonder dat ik het wist ook over mezelf, terwijl ik dacht dat ik naar God zocht.

De blijdschap die ik dagelijks voel, gaat daarover. En het boek waar ik zo blij mee ben van Rupert Spira, gaat daar ook over. Over het zoeken en vinden.

Toen ik een tijdje terug aan iemand probeerde uit te leggen waar non-dualiteit over gaat, kreeg ik als antwoord: “Mooie filosofie, maar ik geloof daar niet zo in”.
Wat een prachtig antwoord, want het klopt. Het is niet iets wat je zou moeten geloven. In tegendeel zelfs, het gaat erover dat je het zelf kunt ervaren, waardoor geloof niet nodig is. Neem niets aan, onderzoek het slechts.

Wat non-dualiteit voor mij bijzonder maakt, is dat het handvatten geeft om er ook uit te kunnen leven, handvatten om te leven vanuit en als Liefde. En dat betekent niet dat het iets zoetsappigs is of dat het makkelijk gaat. In eerste instantie viel ik zo vaak terug in mijn oude conditioneringen, maar gaandeweg kwam er lucht, rust en een gevoel van diepe vrede en blijdschap om steeds iets meer te kunnen leven niet vanuit oude conditioneringen, maar vanuit en als de Liefde die iedereen is.
En soms lukt het even niet.

Ergens heb ik gelezen dat als je ten diepste ziet wie je bent, je dit nooit meer níet kunt zien. Het kan soms tijdelijk even verduisterd lijken, maar altijd is er dat Licht, die Liefde. Dat zou ik graag met je willen delen. Vandaar de boekbespreking dus en mijn blijdschap over het delen van wat zo belangrijk is, Liefde.

Wil je mee doen, dan kun je je aanmelden via info@dekrachtvanliefde.nl
Meer informatie vind je hier

Woon je te ver weg, dan is het boek toch prachtig om aan te schaffen. Je kunt me altijd vragen erover stellen. En nee, ik heb er geen aandelen in😊.

Wel heb ik nog een vraag aan je, misschien wil je helpen om de boekbespreking onder de aandacht te brengen door dit bericht te delen?

Tot slot twee inspirerende teksten van Rupert Spira:

‘Geluk is gewoon het kennen van ons eigen Zijn – de natuurlijke, moeiteloze en aangeboren toestand van het Zelf waarin het niet langer door weerstand en zoeken in een denkbeeldig verleden wordt getrokken of naar een denkbeeldige toekomst geprojecteerd wordt’.

Ons Zelf – helder, leeg Bewustzijn – kent geen weerstand en is daarom de Vrede zelf; het is nergens naar op zoek en is daarom het Geluk zelf; het valt samen met alles wat verschijnt en is daarom zuivere Liefde.

Namaste,
Greetje